01 500 11 90
Prijava
01 500 11 90

InSight 2015/2 - Dabbawalas – logistika po indijsko

Dabbawalas – logistika po indijsko

Na ulicah indijskega Mumbaja vsakodnevno poteka edinstven spektakel v logistiki.

V predmestjih žene svojim zaposlenim možem vsakodnevno pripravijo kosila, raznašalci sveže kuhane hrane, dabbawalas, ki so posebnost tega mesta, pa 200.000 vročih obrokov razvozijo po pisarnah v središču mesta - brez seznamov in podpore sodobne tehnologije ter brez pomot pri dostavi.

Za raznašalce kosil se delovni dan začne okoli 9. ure zjutraj, ko dabbawalas najprej prevzamejo okoli 40 kovinskih posod za kosila (tiffins oziroma indijske posode za hrano, v Sloveniji tovrstne posode imenujemo menažke). Raznašalec kosil (dabbawala) največkrat s kolesom, pa tudi z drugimi prevoznimi sredstvi, dostavi posode do najbližje železniške postaje, kjer se sreča z drugimi raznašalci hrane (dabbawalas). Sledi bliskovita izmenjava, preureditev in razporeditev posod, ki se pogosto dogaja kar med premikanjem vlaka. In opisan postopek se ponovi ob vsakem postanku vlaka. Ko vlak prispe v mesto, so posode s kosili razporejene tako, da lahko vsak dabbawala dostavi obroke v določene predele mesta. In topli obroki so na delovna mesta moških dostavljeni do časa kosil.

Večina raznašalcev ne zna ne brati ne pisati. Zato so posode označene s kombinacijami barv, črk in številk, ki določajo, kdo prevzame katero posodo, s katerim vlakom bo potovala in kdo je odgovoren za njeno dostavo naslovniku. Vsak dabbawala ima jasno določeno področje pristojnosti. Okoli 13,15 ure začnejo dabbawalas zbirati prazne posode in jih na enak način prevažati nazaj do predmestij in pošiljateljev. Kajti v prenatrpanih vlakih je za moške potnike pomembna prednost, da imajo obe roki prosti.

 

GLS partner v Indiji

Gati Limited je vodilni ponudnik logističnih in paketnih/ekspresnih dostavnih  rešitev na indijskem trgu, ki dostavlja v skoraj vsa od 611 indijskih okrožij - po sklenitvi partnerskega sodelovanja v letu 2008 pa tudi pakete GLS. Podjetje, ki je uvrščeno na borzo, je bilo prvo logistično podjetje v Indiji, ki je vpeljalo dokazilo o dostavi in tudi prvo z dodeljenim certifikatom ISO.

 

Barvito označena dostava za potrošnika

Flipkart, eno od največjih e-trgovinskih podjetij v Indiji, naročeno blago zasebnim strankam od letošnjega leta dostavlja tudi v sodelovanju z raznašalci kosil (dabbawalas). V spletni trgovini podjetje prodaja potrošniško elektroniko, knjige, oblačila in dodatke. Raznašalci kosil (dabbawalas) zberejo naročila v dobavnih središčih Flipkarta in jih izročijo prejemnikom. In hkrati ne pozabijo niti zbrati posode za kosila. Trenutno distribucija paketov še poteka v papirnati obliki, obstajajo pa že načrti za usposabljanje dabbawalas za uporabo aplikacije in drugih mobilnih tehnologij.

 

Pregled*

‘Dabba’ je posoda za kosilo, ‘wala’ je raznašalec

Pojavijo se: okoli 1.890
Število dabbawalas: 5.000
Dnevno dostavljenih toplih obrokov: 200.000
Teža zaboja s posodami za kosila: 60–65 kg
Število primopredaj posod v eni smeri: najmanj 6
Razdalja, ki jo prepotuje posoda: ≈ 60–70 km
Stopnja napak: 1 na 6 miljonov
Mesečni strošek za stranko: ≈ 5 evrov

*Vir: Sara Roncaglia, Feeding the City (Open Book Publishers, 2013)