01 500 11 90
Prijava
01 500 11 90

InSight 2015/2 Izrael - Think big

izrael1.jpg

Z inovativnostjo, pripravljenostjo na tveganja in s strastjo do tehnologije so Izraelci vzpostavili več uspešnih zagonskih (start-up) podjetij, kot je to uspelo podjetnikom v številnih drugih državah. Še več, majhna država na Bližnjem vzhodu na področju visoke tehnologije spada v družbo največjih. GLS od maja sodeluje z novim partnerjem na tem območju – izraelsko pošto.

V Izraelu vznika nova Silicijeva dolina (Silicon Valley). Nikjer v zahodnem svetu ni registriranih več patentov, med njimi jih je kar 40 odstotkov s področja visoke tehnologije. Hkrati se v obmorski regiji, ki se razteza od Tel Aviva do Haife in preko Jeruzalema, pojavlja več zagonskih podjetij s področja IT storitev, kot kjerkoli na svetu! In nova »vroča točka« si je že ustvarila ime: Silicon Wadi. Zatorej ni presenetljivo, da so visokotehnološki proizvodi izraelska izvozna uspešnica.

Za državo je zunanja trgovina enako pomembna, kot so za njeno zalogo pitne vode obrati za razsoljevanje morja. Komaj kaj večji od slovenskega, je izraelski notranji trg omejen tako s ponudbo blaga kot tudi priložnostmi za rast. Ker pa geopolitične okoliščine preprečujejo skoraj vsakršno trgovsko izmenjavo blaga z arabskimi sosedami, je posledično EU postala izraelska največja trgovinska partnerica, s transakcijami, ki trenutno na letni ravni znašajo približno 30 milijard evrov.

Od vsepovsod, za vsakogar

Israel Postal Company Ltd. ponuja pod blagovno znamko izraelske pošte širok nabor izdelkov in storitev; prvenstveno v poštnih, bančnih, paketnih in kurirskih storitvah.

Podjetje s 700 podružnicami, 2100 storitvenimi centri in okoli 5000 zaposlenimi upravlja daleč največjo storitveno mrežo v državi. Razpolaga pa še s približno 1000 poštnimi vozili, 1200 dostavljavci in 350 kurirji.

Izraelska pošta je bila ustanovljena le nekaj dni po razglasitvi neodvisnosti države leta 1948 in je bila oblikovana po vzoru poštnega servisa iz obdobja britanskega mandata. Na začetku novega tisočletja so jo v odgovor liberalizaciji poštnega trga popolnoma prestrukturirali.

Odpiranje novih vrat

GLS zdaj povezuje omenjene trge preko novega partnerstva z izraelsko pošto (Israel Postal Company), ki kot univerzalni izvajalec storitev v državni lasti zanesljivo pokriva vsak kotiček države.

V prvi fazi sodelovanja GLS iz Izreala dostavlja poslovne pakete po vsej Evropi. Iz Tel Aviva izvoženi proizvodi pa že v dveh do petih dneh prispejo v številna gospodarska središča.

»Tesna povezanost s partnerjem nam omogoča, da izraelskim podjetjem in njihovim strankam v Evropi ponudimo hitre in pregledne storitve – četudi paketi potujejo iz ene na drugo celino in na razdalji 6000 kilometrov, « pravi Saadi Al-Soudani, generalni direktor za mednarodno poslovanje GLS. »S ponudbo te storitve lahko trgovanju odpremo dodatna vrata.«

Nove perspektive sodelovanja

Z uporabo sistema sledenja GLS Track & Trace ali izraelske pošte lahko stranke kadarkoli in do trenutka dostave spremljajo in kontrolirajo premike blaga. To omogočajo vmesniki med obema partnerskima IT-sistemoma. Izraelska podjetja lahko hitro dostopajo do tehnične podpore preko temu posebej namenjene telefonske linije za pomoč, medtem ko lahko njihove stranke pokličejo v evropske storitvene centre v vseh državah, kjer posluje GLS.

V prihodnje bo izraelska pošta dostavljala pakete GLS iz Evrope v svojo matično državo. Še dodatno pa je v načrtu razvoj storitve prevzema na drugem naslovu v obeh smereh.

Paket na medcelinski poti

V prvem koraku pošiljke z letalskim tovornim prometom potujejo iz Izraela do nemškega Frankurta, kjer jih na letališču prevzame pisarna GLS z licenco IATA. Po prevozu paketov v evropsko sortirno središče GLS v Neuensteinu so, običajno še istega dne, plačane carinske dajatve. GLS nato pakete vključi v svoje omrežje in dostavi do končnega cilja.

izrael2.jpg

“Konkurenca v naši izvozni trgovini je močna in zahvaljujoč partnerstvu z GLS lahko tekmujemo z integratorji.” Daniel Bottwin, namestnik podpredsednika za operacije, mednarodno poslovanje in druge zadeve pri izraelski pošti

*Wadi: arabska beseda za izsušeno rečno strugo